W Kuchni u Ani

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i kalafiorem

Ilość składników uzależniamy od ilości porcji jaką chcemy przygotować

Ja podaję przepis na dwie duże porcje

Składniki

10 różyczek kalafiora

10 różyczek brokuła

1 kg ugotowanych młodych ziemniaków (można ugotować wieczorem na półtwardo)

kawałek wędzonego boczku (ewentualnie kiełbasa)

1 duża cebula

śmietana 18 % około 2 łyżki

1 duże jajko

przyprawa do ziemniaków

10 dag sera żółtego

oliwa

Sposób przygotowania

Kalafiora i brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut, odcedzamy.

Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Ziemniaki kroimy na plasterki i układamy jedną warstwę na cebuli, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy go na patelni, aby wytopił się z niego naturalny tłuszcz, wysypujemy na ziemniaki. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, przekładając kalafiorem i brokułem, wszystko posypujemy przyprawą do ziemniaków, całość zalewamy jajkiem wymieszanym ze śmietaną i posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20 minut

 

 CAM02008.jpg

 

 

 

 

To my! młode kartofelki To my! młode kartofelki