W Kuchni u Ani

Dania główne mięsne

Nadziewana pierś z kurczaka

SKŁADNIKI:
1 torebka ryżu

1 duża marchewka

5 dużych pieczarek

podwójna pierś z kurczaka

sól i pieprz

2 łyżki masła

szczypta chili

2 ząbki czosnku

kilka kropel przyprawy do zup w płynie

przyprawa do kurczaka

ostra papryka

oliwa do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

2. Pieczarki i marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dusimy na łyżce masła, zaczynając od marchewki, następnie dorzucamy pieczarki, wszystko razem dusimy do miękkości. Studzimy.Składniki podstawowe łączymy ze sobą.

3. Przyprawiając do smaku, solą pieprzem, przyprawą w płynie i szczyptą ostrej papryki.

4. Pierś z kurczaka myjemy i dzielimy na pól. Rozcinamy robiąc kieszonkę. Nacieramy czosnkiem i solimy, pieprzymy delikatnie z każdej strony.

5. W kieszonce umieszczamy nasz farsz. Spinamy całość wykałaczkami i związujemy nitką, posypujemy przyprawą do kurczaka.

6. Tak uformowaną roladę obsmażamy z każdej strony na oliwie, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 20 minut.

 

 DSC_0260a.jpg

 

.Kieszonka - krok 4Faszerowana kieszonka - krok 5rolada - krok 6