W Kuchni u Ani

Zupy

Zupa selerowa

SKŁADNIKI:

1 1/2 litra bulionu np drobiowego

1 duży seler korzeń

1 łodyga selera naciowego

3 ziemniaki

1 marchewka

1 pietruszka

1 mała cebula

3 ziarenka ziela angielskiego

2 listki laurowe

przyprawa do zup w płynie

sól i pieprz do smaku

1 łyżka śmietany do zup

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka masła

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masło rozpuszczamy w garnku i podsmażamy na nim cebule pokrojoną w drobną kostkę. Dolewamy bulion wrzucamy ziemniaki i seler, także pokrojone w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę ( kroimy jak lubimy :) ). Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy listek laurowy ziele angielskie i pokrojony cienko seler naciowy. Wszystko odrobinę solimy i pieprzymy, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Gdy warzywa są już ugotowane do całości dodajemy rozrobioną mąkę ze śmietaną z odrobiną wody. Doprowadzamy do zagotowania, przyprawiamy sola pieprzem i przyprawą do zup w płynie.

 

A teraz na koniec wersja zupy przygotowanej w szybkowarze :)

 

Masło rozpuszczamy w szybkowarze. Dodajemy cebulę i podsmażamy.  Następnie całość zalewamy bulionem, wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler korzeń i naciowy, oraz przyprawy.  Zamykamy szybkowar, stawiamy na dużym ogniu doprowadzamy do pełnej mocy. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i czekamy, aż szybkowar ostygnie. Otwieramy i dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietana i odrobiną wody ciągle mieszając. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku.

 

DSC_0396bloog.jpg