W Kuchni u Ani

Napoje

Syrop z czarnego bzu

Przepis na ten pyszny syrop zaczerpnęłam z zaprzyjaźnionego bloga:

http://mytastykitchen.weebly.com/strona-g322oacutewna/aromatyczny-syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu

Syrop ten stosujemy w czasie przeziębień jako środek napotny, przeciwzapalny, rozkurczowy. Podnosi odporność organizmu. Bardzo aromatyczny syrop, dodajemy do herbaty, zimnych napojów, rozcieńczamy wodą, możemy dodawać do deserów.

 

Składniki:

40 kwiatostanów czarnego bzu

1 1/2 szklanki wody

2 kg cukru

1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

Kwiatostany dokładnie, ale delikatnie płuczemy. Z wody, cukru, cytryny gotujemy syrop, odstawiamy do wystudzenia. Zimnym syropem zalewamy kwiaty i pozostawiamy na 2 doby, po upływie tego czasu cedzimy syrop przez gazę, zlewamy do butelek i pasteryzujemy 10 minut.

 

bez to.jpg