W Kuchni u Ani

Do chleba

Szynka gotowana

Składniki:

500 dag szynki wieprzowej w miarę podłużny kawałek

2 łyżki musztardy krem z miodem

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka soli

1 łyżka majeranku

1 ząbek czosnku

4 ziarna jałowca

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka czubrycy czerwonej

1 łyżeczka papryki czerwonej

4 łyżki oleju

Dratwa

Osłonka poliamidowa bezbarwna

 

Sposób przygotowania:

Szynkę płuczemy przekładamy do miski, zasypujemy wszystkimi przyprawami, zalewamy olejem i tak zamarynowaną zostawiamy w lodówce na 12 godzin. Do rękawa z foli (osłonka taka jak stosujemy do produkcji grubej kaszanki) wkładamy naszą szynkę razem z marynatą. Mocno zawiązujemy z każdego końca dratwą i wkładamy do garnka z wodą i od momentu zagotowania gotujemy 30 minut. Zostawiamy szynkę w wodzie  do wystygnięcia. Znowu gotujemy ale tym razem 15 minut i po wystudzeniu wędlina jest już gotowa do jedzenia.

Smacznego

 

gotowana szynka 3 z nap.jpg

szynka gotowana z nap.jpg

szynka gotow 2 z nap.jpg