W Kuchni u Ani

Zupy

Zupa ogórkowa z makaronem i klopsami

Kiszonki a w tym ogórki kiszone są bardzo ważnym źródłem witaminy C, która odgrywa bardzo dużą rolę w poprawie kondycji naszego organizmu, zapobiegając infekcjom, wzmacniając nasz układ odpornościowy.

 

Składniki:

zupa:

2 l bulionu drobiowego

5 średniej wielkości ogórków kiszonych

1 łyżka masła

pęczek świeżego koperku

sól i pieprz do smaku

1/4 szklanki śmietanki 30%

1 łyżka mąki pszennej

klopsiki:

2 udka z bulionu

1 jajko

1 mały ząbek czosnku

bułka tarta

sól i pieprz do smaku

oliwa

dodatkowo:

dowolny makaron

 

Sposób przygotowania:

Mięso z bulionu wyjmujemy oddzielamy od kości i studzimy.

Ogórki ścieramy na oczkach grubej tarki i podsmażamy je na łyżce masła.

Do gotującego się bulionu wrzucamy podsmażone ogórki. Gotujemy około 10 minut. Mąkę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody, dodajemy śmietanę hartujemy gorącym wywarem, dokładnie rozmieszaną wlewamy do garnka z zupą. Zagotowujemy.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Obrane mięso drobno siekamy. Dodajemy jajko, starty czosnek i 2 łyżki bułki tartej. Wyrabiany doprawiamy sola i pieprzem. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce i smażymy na rumiany kolor.

 

Zupę podajemy z makaronem i klopsami posypaną przed podaniem zielonym koperkiem.

 

Smacznego.

 

ogórkowa z pulpetami z nap.jpg

 

ogĂłrkowa z pulpetami 2 z nap.jpg