W Kuchni u Ani

Wegetariańskie

Makaron ze szpinakiem

Szpinak: to podstawowy element zdrowej diety. Chciałam dziś w całości obalić mity, że to nie dobra zielona trawa. Szpinak dobrze przyrządzony jest smaczny i pełen witamin.

 

Składniki:

400 g makaronu świderki

300 g szpinaku (ja użyłam mrożonego)

1 duży ząbek czosnku

szczypta ostrej papryki

sól i pieprz świeżo mielony do smaku

szczypta mieszanki przypraw: pomidory z oregano i chili

1 łyżka masła

 

szczypta startego sera (opcjonalnie)

świeża czerwona papryka pokrojona w drobna kostkę

 

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente.

Szpinak rozmrażamy.

Masło topimy na patelni wrzucamy starty czosnek, dodajemy szpinak. Całość dusimy do momentu, aż pozbędziemy się nadmiaru wody z pod szpinaku. doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. W smaku powinniśmy wyczuwać lekka ostrość chili.

Szpinak przekładamy do naczynia z makaronem, dodajemy posiekana paprykę i wszystko dokładnie mieszamy.

Danie podajemy gorące, dla chętnych można posypać całość startym żółtym serem.

Smacznego.

 

makaron ze szpinakiem z nap.jpg