W Kuchni u Ani

Pierogi

Pierogi z tartymi jabłkami

Składniki:

2 duże słodkie jabłka

1 kisiel truskawkowy

Ciasto:

2 szklanki mąki

1 jajko

szczypta soli

3 łyżki oleju

1/2 szklanki ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto.

Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. odciskamy nadmiar soku, dodajemy kisiel i wszystko razem mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, z których wykrawamy krążki, na każdy układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi.

Wrzucamy na osolony wrzątek do momentu wypłynięcia.

Śmietanę mieszany z cukrem, która polewamy gorące pierogi posypujemy cynamonem. Smacznego.

 

pierogi z jabłkami i kisielem z nap.jpg