W Kuchni u Ani

Desery

Pączki

Tłusty czwartek- w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, a u nas dodatkowo oznacza objadanie się paczkami, faworkami, oponkami itd.

 

Składniki:

1/2 kg mąki

7 żółtek

5 łyżek cukru

5 dag masła

5 dag drożdży

1/2 szklanki mleka

1/2 kieliszka spirytusu

3 białka

1 cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią)

szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkruszamy rozpuszczamy w 6 łyżkach ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą.

Żółtka ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i resztę składników (mleko, rozpuszczoną chłodną margarynę, lekko cieple mleko i jajka z cukrem, spirytus). Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ubite białka. i dokładnie wyrabiamy (ciasto na pączki powinno mieć luźną konsystencję, ale nie rozpływającą). Gotowe wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 godzinę w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto już podwoi swoją objętość, wyjmujemy na stolnicę rozwałkować je na placek o grubości około 1 centymetra i ostrą szklanką wycinać krążki.

Na krążek układamy marmoladę różaną, przykrywamy drugim krążkiem zlepiany dokładnie brzegi i jeszcze raz wycinamy szklanką bułeczkę o idealnie gładkich brzegach.

Tak przygotowane pączki przykrywamy lnianą ściereczkę i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Smażymy na rozgrzanym oleju aż będą ładnie zrumienione. Uwaga smażymy bardzo powoli, aby ciasto w środku nie było surowe, a pączki nie popalone z zewnątrz.

Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

Smacznego.

pączki bez 1.jpg

pączki z nap 2.jpg

pączki z nap 3.jpg