W Mojej Kuchni-ak

Ciasta

Kakaowe muffinki

Składniki:

250 g mąki

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka maślanki

1/2 szklanki oleju

2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia.

Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy maślankę i olej. Dokładnie łączymy ze sobą.

Do mokrych składników dosypujemy suche, wszystko delikatnie mieszamy, ale krótko i niedokładnie. Przekładamy do papierowych papilotów i pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

 

Gotowe muffinki możemy udekorować bitą śmietaną i płatkami czekolady, lub posypać cukrem pudrem.

 

mufinki z nap.jpg