W Kuchni u Ani

Ciasta

Ciasto drożdżowe

Składniki:

0,5 kg mąki

5 dag drożdży

2 całe jajka + 1 żółtko

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

1/4 szklanki cukru

szczypta soli

1 cukier z prawdziwa wanilią

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka podgrzewając na małym ogniu z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.

Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy rozpuszczone drożdże, mleko posiadające temperaturę pokojową, przesianą mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie. Przekładamy ciasto do dwóch małych keksówek (8cm/20cm) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką Gdy ciasto już podwoi swoją objętość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut.\

 

drożdżowe z nap.jpg