W Kuchni u Ani

Pierogi

Pierogi z ziemniakami i kaszą kuskus

Składniki:

Ciasto:

ciasto na pierogi (przepis)

Farsz:

1/2 szklanki kaszy kuskus

1 kg ziemniaków

1 cebula

laska kiełbasy np. Toruńskiej (około 300 g)

sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie je tłuczemy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Kaszę zalewamy wrzątkiem około 1/2 cm wody nad kaszą. Zostawiamy pod przykryciem na 5 minut.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na oliwie zdejmujemy z patelni i dodajemy do ziemniaków. Na pozostały olej wrzucamy pokrojoną również w kostkę kiełbasę i smażymy dobrze ją podpiekając.

Wszystkie składniki (kaszę, ziemniaki, cebulę, kiełbasę, cebulę) mieszamy ze sobą. Na końcu solimy i pieprzymy do smaku. Smak tych pierogów powinien być lekko ostry.

Z przygotowanego ciasta wycinamy krążki i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia.

 

Moja ulubiona propozycja podania to podsmażone na oleju z kwaśną śmietaną

 

Smacznego :)

pierogi z kuskus i ziemniakiami z nap.jpg

 

pierogi z kuskus i ziemniakiami z nap 2.jpg